Nedostupno
BONOVI ZA RAZGOVORE
Najpovoljnije minute
064 501 510
Fix 3,49 kn/min Mob 4,78 kn/min
647 444
Cijena 6,20 kn/sms
Svi sveti - Blagdan živog čovjeka!

Svi sveti - Blagdan živog čovjeka!

Svi sveti. Uskoro slavimo blagdan svih svetaca, na koji su pozvani svi kršćani. 1. studenog obilježavamo taj blagdan, a dan kasnije, 2. studenog, još važniji dan – Dušni dan ili kako ga mnogi nazivaju Dan mrtvih. 

 

Svi sveti: Značenje vjerovanja 

Na Svi sveti slavimo svece i svetice koje je crkva proglasila svetima. Slavimo i one koji nisu proglašeni svetima, ali su tijekom svog života živjeli kršćanskim životom te su tako ušli, tj njihove duše, u božje kraljevstvo. I samim time što su nakon njihove smrti njihove krsne haljine ubijeljene u krvi Jaganjčevoj. 

Kako crkva ne zna poimence svih koji su umrli, a koji su ostali na glasu svetosti, crkva je odredila ovaj dan za sve svece, kada se zajednički moli za sve svete i blažene, poznate i nepoznate. 

Riječ je zapravo o mnogim običnim ljudima, čiji postupci tijekom njihovih života nisu značili da su oni savršeni i bezgrešni, drugim riječima besprijekorni. Već o tome što su bili puni ljudskosti. Iz tog razloga su na ovu svetost pozvani svi kršćani, neovisno o uzrastu i dobi, i svih životnih okolnosti. Papa Benedikt XVI., dao je lijepu poruku: da bi mogli biti sveti, nije potrebno činiti nemoguće pothvate i djela, niti posjedovati posebne karizme, već jednostavno služiti Kristu, slušati ga i slijediti bez obeshrabrenja u teškim trenutcima. Samo s njegovom pomoći možemo postati svetima. 

Imate važno pitanje za ljubav, a niste u mogućnosti razgovarati sada? Pošaljite SMS poruku! Pošaljite ključnu riječ LJUBAV, Vaše ime, datum i godinu rođenja na 647 444 (6,20 kn/sms), kako biste dobili pomoć od najboljeg stručnjaka!Astro savjetnica Gordana kod 311

 

2. studenog slavimo Dušni dan ili Dan mrtvih. Dan kada se sjećamo svojih dragih pokojnika. Obično dan uoči te svetkovine odlazimo na groblje i na grobovima palimo svijeće i lampione, kao znak pažnje i vjere. Tog dana i molimo za duše naših dragih preminulih, moleći za za njihove duše da ih Bog očisti od svih slabosti i olakša pronalazak puta na nebu. 

 

Svi sveti: Podrijetlo blagdana Svih svetih

Zanimljivo, francuska Wikipedija navodi još jednu mogućnost, ali šturo - germansko podrijetlo...

To što se Svi sveti slave 1. studenoga katolička je posebnost. Na zapadu se pojavila u 7. stoljeću. Tada je papa Grgur III. svim svetima posvetio kapelicu u bazilici Svetog Petra u Rimu.

A u 9. stoljeću, oko 835. godine, papa Grgur IV. naložio je da se taj blagdan slavi u svem kršćanskom svijetu. Na nagovor Grgura IV. car Ludovik Pobožni uveo je blagdan Svih svetih na cijelom području Karolinškog carstva.

Datum slavljenja blagdana Svih svetih možda je povezan s britanskim i irskim otokom. Naime, tamo se slavio kelstski paganski blagdan Samain. Crkva je pokušavala smanjiti privlačnost nekršćanskog blagdana dodajući u svoj kalendar kršćanski blagdan na isti datum. Tu tezu zagovara Philippe Walter.

najbolja sanjarica

 

A Jean Markale ističe kako su irski redovnici tog doba imali velik utjecaj u Europi. Naime, kršćanstvo je u Europi bilo oslabjelo i pozvani su irski redovnici da „ponovno pokrste Europu“ i nauče Europu dobrom latinskom jeziku.
Nasuprot tome, povjesničar Ronald Hutton naglašava kako se u Irskoj blagdan Svih svetih ipak proslavljao 20. travnja. On zaključuje da je pravo podrijetlo proslave blagdana 1. studenog germansko. U svojoj knjizi Stations of the Sun: A History of the Ritual Year in Britain, Ronald postavlja teoriju koja ne povezuje datum s Irskom/Britanijom.

Pročitajte još:

Tibetanska knjiga smrti - Drevni zapisi o životu nakon smrti!

Kako preboljeti gubitak voljene osobe?

facebook

Select your currency
HRK Hrvatska kuna
EUR Euro