Razgovarajte iz USA
putem bonova
Generacija Z - Neki novi klinci

Generacija Z - Neki novi klinci

Generacija Z - nasljednici Milenijalaca

Pripadnici generacije Z ili takozvani Zoomersi naša su budućnost. U tu skupinu spadaju "klinci" koji trenutno imaju otprilike 9 - 26 godina (1995. - 2012.). Nitko ne može sa sigurnošću reći kada točno ovo razdoblje počinje. Ono što možete odmah primijetiti je to da Generacija Z svijet nosi na dlanu - naime, život im "ovisi" o mobitelu i društvenim mrežama. To je generacija interneta, društvenih mreža i potpuno novog i drugačijeg načina razmišljanja. Za razliku od ostalih generacija, oni su odmalena okruženi tehnologijom. Zbog doba u kojem su rođeni, oni se drugačije i ponašaju, a za njih ne vrijede ista pravila kao za prethodne generacije.

skolski-horoskop

 

Generacija Z - Vaša djeca i unuci

Ova je generacija odgajana tako da im se jasno dalo do znanja da ne moraju raditi ništa što im se ne sviđa. Od najranije dobi upoznati su s pravima djeteta. Navikli su da na svako "zašto" dobiju objašnjenje. Njima je normalno pretražiti internet za sve što ih zanima. Isto tako, Generaciji Z je normalno da je njihovo mišljenje itekako važno.

Za razliku od bilo koje prethodne generacije , njihovo se mišljenje sluša i uvažava. Kako su glavna obilježja ove generacije usko povezana s pojavom digitalnog doba, tako je i normalno da ova generacija gubi interes za susrete u četiri oka. Zašto bi se dovodili u neugodne situacije ako se može riješiti jednostavnom porukom na WhatsAppu, Messenegeru, Instagramu...?

 

Specifični Zoomersi

Ova generacija ima specifičan pogled na svijet upravo zbog same prisutnosti interneta. Kako im je sve pruženo na dlanu, tako su postali i puno pažljiviji od prethodnih generacija.

Tome u prilog ide činjenica da je smanjena stopa maloljetničkih trudnoća, manje je eksperimentiranja alkoholom i drogama te su savjesniji u korištenju novca. Generacija Z veoma je svjesna svijeta oko sebe i kako se bore za osobna prava, tako i za mnoga druga, npr. ekološka.

Imaju jasan cilj i smatraju da mnogo toga mogu naučiti iz digitalnih izvora, pa se i po prvi puta događa da i u školama jasno traže razlog učenja pojedinih predmeta.

 

Najusamljenija generacija

Unatoč dobrim obilježjima ove generacije, kao što je npr. ta da pokazuju najviše tolerancije i empatije prema drugima (u usporedbi s ostalim generacijama), poznato je da se mnogi pripadnici Generacije Z bore s depresijom.

Stalno prisustvo u virtualnom svijetu, gubitak direktnog kontakta s drugima, lako dostupne fotografije "savršenih" života poznatih osoba, ovu generaciju često baca u očaj. Zbog čestog gledanja lažnih života raznih influencera, Zoomersi se često osjećaju usamljeno i otuđeno. A tu su, naravno i stalno prisutna društvena očekivanja...

 

Generacija Z sklona je izbjegavanje ljubavnih veza jer su svjesni kakve probleme to može prouzrokovati. Tu veliku ulogu igra manjak povjerenja u ljude. Mladići se boje ljubavnih veza kako ih djevojke jednog dana ne bi optužile za seksualno uznemiravanje. To se možda i čini pomalo čudno, ali ovoj specifičnoj generaciji to stvara problem koji može imati velike posljedice.

 

facebook

Što je još važno o Generaciji Z?

Stav ove generacije se prema poslodavcu i uvjetima rada poprilično razlikuje od dosadašnjih generacija. Čini se kako upravo ova generacija, snažnije nego ikad prije traži prilagodbe od samih poslodavaca. Kod njih ne postoji taktika "Šuti i radi". Nije im problem reći "Zbogom" zbog neslaganja na poslu.

Zaposleni Zoomersi propitkuju zadatke i poslovne procese. Zadano naprave na neki svoj način. No, to je iz razloga jer su puno samopouzdaniji te na taj način i pristupaju radnim zadacima. Ova Generacija definitivno unosi svježinu u radno okruženje. Oni se snažno zauzimaju za svoje mjesto i svoja stajališta.

Direktni su u komunikaciji, koliko god se kroz djetinjstvo ili tinejdžersku dob smatra da ne znaju komunicirati bez mobitela u rukama. Generacija Z pravi su predstavnici zahtjevnih, ali i ambicioznih mladih ljudi te nema mjesta strahu što svijet ostaje upravo u njihovim rukama.

 

Još zanimljivosti:

 

10 razloga zašto voljeti jesen

 

Veliki školski horoskop

 

Što za vas znači retrogradni Merkur?

 

Bračne tajne koje nikako ne smijete odavati

 

Kakvu karmu nosite?

 

Priče naših baka i prabaka - Neke lede krv u žilama

Najnoviji članci
Mjesečni horoskop za srpanj 2024. - saznajte što Vam donose zvijezde!
Mjesečni horoskop za srpanj 2024. - saznajte što Vam donose zvijezde!

Više
Ivan Gotal - Sve o Talismanima *SPECIJAL* | 2. DIO
Ivan Gotal - Sve o Talismanima *SPECIJAL* | 2. DIO

Više
8 mitova i zabluda o Tarotu i Tarot kartama
8 mitova i zabluda o Tarotu i Tarot kartama

Više
Select your currency
EUR Euro